2008-04-29

Naši uus dokfilm

Naši uus dokfilm lööb laineid kriitikute seas (7)


Pildil olev sõdur ei ole pronksist.

Venemaa kremlimeelse noorteliikumise Naši käeall on valminud uus dokumentaalfilm Pronkssõduri igapäevaelust. Film kujutab pronkssõdurit seismas ja kriitikute üllatuseks ei sisaldagi endas provokatiivset või propagandalist alatooni, vaid pakub vaatajatele neutraalse sündmuste käsitluse.

Kuna pronkssõduri puhul on tegemist pronksist kujuga ja tema peamiseks, kui mitte ainukeseks tegevuseks ongi seismine siis otsustasid Naši filmikunstnikud koostada filmi kõigest ühest kaadrist. Sümboliseerimaks ajaloo kontrastsust kuju ümbritsevate sündmuste osas on kaader must-valge, kujutades ainult sõduri siluetti.

Film esilinastus eile õhtul, Eesti Moskva saatkonnahoone välisseinal ning seansid on, Naši esindajate sõnul, plaanis seniks kuni viitsitakse. "Meie käest küll otseselt luba palutud ei ole, kuid me toetame alati noorte eneseväljendust visuaalkunstis," kommenteeris filmi esilinastust Eesti suursaadik Moskvas.

Film on toonud palju positiivset vastukaja aga filmikriitikute seas üle terve maailma. Nende sõnul on filmil oodata veel palju loorbereid: kindlasti nopitakse nii mõnedki auhinnad tulevatelt filmivestivalidelt. Moskva tunnustatud filmkriitik Vitali Kosmojovski, ei väsinud filmielamust kiitmast, öeldes: "Panna sellinne keerukas sümbol, nagu seda on pronkssõdur, ühte must-valgesse kaadrisse ja siis seda edukalt filmina esitada... Seda suudavad ainult tõelised geeniused."

Eesti politsei pressiesindaja Tiit Juurika andmetel film piimamutiga seotud pole: "Ei, mida? Mis kuradi piimamuti jama te ajate päev läbi," kommenteeris ta ilmselge pahameelega.

Veel samal teemal:

Našistid kuvavad öösiti Eesti saatkonnale pronkssõduri varju

Kommentaare ei ole: